Grillowane kotlety z karkówki
Powoli czas zacząć sezon grillowania i posiłków na świeżym powietrzu, tęskniliśmy za tym :)
Zbliża się kilka dni urlopu, będzie ognisko, będzie grill, będzie jedzonko z żeliwnego kociołka - nie mogę się doczekać! Ale jeszcze dopóki w mieście, muszę się zadowolić mięskiem przygotowanym na patelni grillowej - oczywiście też pysznym. Polecam moją marynatę - karkówka w niej przygotowana jest bardzo aromatycznz i super smaczna.
Składniki:
0,5 kg karkówki wieprzowej, pokrojonej na 4 kotlety
1 średniej wielkości cebula
Marynata:
1 łyżeczka drobnej soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
Dodatkowo:
2 łyżki oliwy lub oleju
Przygotowanie:
Mięso przygotowuję dzień lub dwa wcześniej.
Mieszam wszystkie składniki marynaty i dokładnie nacieram nią kotlety z obu stron.
Przyprawione kotlety układam w naczyniu, przekładając je cebulą pokrojoną w plastry.
Naczynie szczelnie przykrywam i zostawiam na dzień lub dwa w lodowce.
Przed grillowaniem kotlety lekko rozbijam (nie za mocno, nie powinny być zbyt cienkie), a potem każdy smaruję cienko oliwą lub olejem - najlepiej zrobić to pędzelkiem.
Kotlety grilluję do uzsykania pożądanej miękkości.
Pod koniec grillowania dodaję plastry cebuli pozostałe po marynowaniu.
Moje kotlety przygotowałam na patelni grillowej - najpierw mocno ją rozgrzałąm, ułożyłam na niej kotlety, zarumieniłam je z obu stron, dołożyłam cebulę; grillowałam jeszcze kilka minut i dolałam odrobinę wody. Przykryłam patelnię i pozwoliłam mięsu dusić się jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz