Sałatka z pieczarkami, szynką i oliwkami
Sałatka jest wyrazista w smaku, bardzo dobra jako przekąska.
Składniki:
12-15 małych marynowanych pieczarek
200 g kukurydzy z puszki
120 g szynki konserwowej w plastrach
100 g żółtego sera w plastrach
8-10 zielonych oliwek bez pestek, mogą być nadziewane np. papryką
pół małej cebuli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki kroję na pół.
Szynkę i żółty ser kroję na cienkie paseczki długości 2-2,5 cm.
Drobno siekam cebulę.
Oliwki kroję na cienkie plasterki.
Wszystko przekłądam do miseczki, dodaję posiekany szczypiorek, oraz odsączoną kukurydzę.
Dodaję majonez.
Dokładnie mieszam, odstawiam na pół godziny do lodóki.
Po tym czasie oprawiam sałątkę do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz