Szukaj na blogu

Sałatka z pieczarkami, szynką i oliwkami

 Sałatka jest wyrazista w smaku, bardzo dobra jako przekąska.

Składniki:

12-15 małych marynowanych pieczarek

200 g kukurydzy z puszki

120 g szynki konserwowej w plastrach

100 g żółtego sera w plastrach

8-10 zielonych oliwek bez pestek, mogą być nadziewane np. papryką

pół małej cebuli

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pieczarki kroję na pół.

Szynkę i żółty ser kroję na cienkie paseczki długości 2-2,5 cm.

Drobno siekam cebulę.

Oliwki kroję na cienkie plasterki.

Wszystko przekłądam do miseczki, dodaję posiekany szczypiorek, oraz odsączoną kukurydzę.

Dodaję majonez.

Dokładnie mieszam, odstawiam na pół godziny do lodóki.

Po tym czasie oprawiam sałątkę do smaku solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger