Jednogarnkowy obiad z mięsem, kaszą, ziemniakami i warzywami
Miał być bogracz, ale zmieniła mi się koncepcja, i wyszło jednogarnkowe, bardzo dobre danie z mięsem, kaszą, ziemniakami i warzywami. Różnorodne w smaku, kolorowe i sycące. Do przygotowania nie za trudne, a kiedy już się wszystko pięknie udusi, to robi się z tego taki mniamuśny, pachnący obiadek!
Składniki:
600 g łopatki wieprzowej (usunęłam truste części)
1 cebula średniej wielkości
2 ziemniaki, średniej wielkości
1 małą marchewka
niewielki kawałek selera
3-4 spore pieczarki
pół żółtej papryki
8-10 pomidorków cherry
pół pęczka natki pietruszki
1/3 szklanki kaszy pęczak
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
do smaku: sól, mielony czarny pieprz, słodka mielona papryka, oraz w zasadzie wszystkie inne przyprawy, których lubisz używać do dań gulaszowych
ok. 3/4 szklanki wody
3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki.
ZIemniaki i cebulę w kostkę.
Marchewkę wzdłuż na pół, a potem na plasterki.
Selera w niewielkie słupki.
Pieczarki na duże kawałki.
Paprykę w dużą kostkę.
Siekam pietruszkę (razem z łodyżkami).
Rozgrzewam olej na duej i głębokiej patelni.
Mięso oprószam solą, pieprzem, słodką papryką i mąką, mieszam.
Podsmażam mięso na mocnym ogniu, by się zarumieniło.
DO mięsa dodaję pokrojoną cebulę, chwilę smażę razem (mocny ogień).
Dodaję pokrojone: marchewk i selera (mocny ogień), smażę kilka minut.
Dodaję ziemniaki, mieszam, smazę kilka minut (mocny ogień).
Zsuwam wszystko na jedną część patelni, a w wolne miejsce wrzucam pieczarki.
Smażę 2-3 minuty.
Mieszam wszystko, zmniejszam ogień i przykrywam.
Zaczynam dusić - najpierw ok. 15-20 minut, by trochę zmiękło mięso i twarde warzywa.
Wtedy dodaję wodę, posiekany czosnek, paprykę, pomidory i kaszę.
Duszę wszystko razem pod przykryciem na małym ogniu ok. 30-40 minut.
Wszytko powinno być miękkie.
Na końcu dodaję posiekaną natkę pietruszki, mieszam, duszę jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz