Kotlety z pietruszki
Wspaniałe kotlety z korzenia pietruszki - jeśli kto nie próbował, serdecznie polecam. Dobre na lekki, bezmięsny obiad. Można je podać tak jak ja, ze smażonymi pieczarkami, albo z sosem.
Składniki na 8 kotletów:
6 pietruszek, średniej wielkości
1 średniej wielkości cebula
2 ząnki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duże lub 2 mniejsze jajka
2 łyżki bułki tartej
do smaku: sól, mielony czarny pieprz, pieprz ziołowy
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Obrane pietruszki ścieram na drobnej tarce, przekładam do miski.
Obieram i drobniutko kroję cebulę, a potem podsmażam ją do zeszklenia na 1-2 łyżkach oleju.
Podsmażoną dodaję do startej pietruszki, dokładnie mieszam.
Dodaję jajko i posiekaną natkę, mieszam.
Dodaję bułkę tartą, mieszam, doprawiam masę do smaku.
Formuję 8 okrągłych kotletów, każdy panieruję w bułce tartej.
Smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz