Szukaj na blogu

Kotlety z pietruszki

Wspaniałe kotlety z korzenia pietruszki - jeśli kto nie próbował, serdecznie polecam. Dobre na lekki, bezmięsny obiad. Można je podać tak jak ja, ze smażonymi pieczarkami, albo z sosem.



Składniki na 8 kotletów:

6 pietruszek, średniej wielkości 

1 średniej wielkości cebula

2 ząnki czosnku

2 łyżki posiekanej  natki pietruszki

1 duże lub 2 mniejsze jajka

2 łyżki bułki tartej

do smaku: sól, mielony czarny pieprz, pieprz ziołowy

Dodatkowo:

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

Obrane pietruszki ścieram na drobnej tarce, przekładam do miski.

Obieram i drobniutko kroję cebulę, a potem podsmażam ją do zeszklenia na 1-2 łyżkach oleju.

Podsmażoną dodaję do startej pietruszki, dokładnie mieszam.

Dodaję jajko i posiekaną natkę, mieszam.

Dodaję bułkę tartą, mieszam, doprawiam masę do smaku.

Formuję 8 okrągłych kotletów, każdy panieruję w bułce tartej.

Smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger