Szukaj na blogu

Schab duszony z jabłkiem, porem i cebulą

Moja propozycja na świąteczny obiad to  kruche plastry schabu duszone w lekkim sosie z cebuli, pora i jabłek.

Składniki:

ok. 600 g  schabu wieprzowego

1 średniej wielkości cebula

2 ząbki czosnku

niewielki por

1 jabłko (lekko kwaśne)

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

1 płaska łyżeczka majeranku

woda do podlewania (ok. 1/2 szklanki)

Przygotowanie:

Mięso kroję na plastry grubości pół centymetra.

Każdy oprószam solą i pieprzem, oraz lekko panieruję w mące.

Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam mięso na dość mocnym ogniu, by je zarumienić z obu stron.

Zdejmuję mięso z patelni, i wrzucam na nią drobno posiekaną cebulę i pora (jasną część). 

Nie dolewam oleju!

Smażę przez chwilę, dodaję posiekany drobno czosnek, oraz starte na tarce z grubymi oczkami (wcześniej obrane) jabłko.

Oprószam je lekko solą, pieprzem i majernkiem, przykrywam i na małym ogniu smażę kilka minut.

Na cebuli z jabłkiem i porem rozkładam plastry schabu, dolewam odrobinę wody.

Duszę wszystko pod przykryciem 35-50 minut, aż schab będzie miękki.

W razie potrzeby dolewam po trosze wodę.

Z warzyw i jabłka powstanie rodzaj lekkiego sosu sosu.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger