Schab duszony z jabłkiem, porem i cebulą
Moja propozycja na świąteczny obiad to kruche plastry schabu duszone w lekkim sosie z cebuli, pora i jabłek.
Składniki:
ok. 600 g schabu wieprzowego
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
niewielki por
1 jabłko (lekko kwaśne)
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka majeranku
woda do podlewania (ok. 1/2 szklanki)
Przygotowanie:
Mięso kroję na plastry grubości pół centymetra.
Każdy oprószam solą i pieprzem, oraz lekko panieruję w mące.
Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam mięso na dość mocnym ogniu, by je zarumienić z obu stron.
Zdejmuję mięso z patelni, i wrzucam na nią drobno posiekaną cebulę i pora (jasną część).
Nie dolewam oleju!
Smażę przez chwilę, dodaję posiekany drobno czosnek, oraz starte na tarce z grubymi oczkami (wcześniej obrane) jabłko.
Oprószam je lekko solą, pieprzem i majernkiem, przykrywam i na małym ogniu smażę kilka minut.
Na cebuli z jabłkiem i porem rozkładam plastry schabu, dolewam odrobinę wody.
Duszę wszystko pod przykryciem 35-50 minut, aż schab będzie miękki.
W razie potrzeby dolewam po trosze wodę.
Z warzyw i jabłka powstanie rodzaj lekkiego sosu sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz