Placki z młodej kapusty z serem
Warto je przygotować, bo są delikatne i bardzo smaczne.
Zazwyczaj robię je z młodej kapusty, ale zdarza mi się wykorzystywać również tę starszą.
Dodatki można zmieniać - możesz dodać troszkę startej marchewki, albo jedną czy dwie pieczarki.
Składniki:
pół niewielkiej główki młodej kapusty
1 mała cebula
1 średni ziemniak
1 jajko
1-2 łyżki mąki pszennej
garść startego żółtego sera
posiekana natka pietruszki
posiekany koperek
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę cienko szatkuję, cebulę kroję w cienkie piórka.
Przekłądam je do miski, lekko oprószam solą i duszę dłonią, by puściły sok i zmiękły.
Dodaję startego na drobnej tarce ziemniaka, jajko, starty ser, posiekane zioła, mąkę i przyprawy do smaku.
Wykładam na rozgrzany olej, smażę na średnim ogniu, przewracając dwukrotnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz