Szukaj na blogu

Placki z młodej kapusty z serem

Warto je przygotować, bo są delikatne i bardzo smaczne. 

Zazwyczaj robię je z młodej kapusty, ale zdarza mi się wykorzystywać również tę starszą.

Dodatki można zmieniać - możesz dodać troszkę startej marchewki, albo jedną czy dwie pieczarki. 


Składniki:

pół niewielkiej główki młodej kapusty

1 mała cebula

1 średni ziemniak 

1 jajko

1-2 łyżki mąki pszennej

garść startego żółtego sera

posiekana natka pietruszki

posiekany koperek

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę cienko szatkuję, cebulę kroję w cienkie piórka.

Przekłądam je do miski, lekko oprószam solą i duszę dłonią, by puściły sok i zmiękły.

Dodaję startego na drobnej tarce ziemniaka, jajko, starty ser, posiekane zioła, mąkę i przyprawy do smaku.

Wykładam na rozgrzany olej, smażę na średnim ogniu, przewracając dwukrotnie.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger