Słodka kapusta zasmażana z pieczarkami i marchewką
Warzywny dodatek do obiadu - biała kapusta zasmażana z cebulą, marchewką i pieczarkami.
Składniki:
ok. 500 g białej kapusty (pół niewielkiej główki)
2 średnie marchewki
ok. 200 g niewielkich pieczarek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkuję.
Pieczarki kroję na pół, a potem na cienkie plasterki.
Obrane cebule kroję na cienkie piórka.
Marchewki po obraniu przekrajam wzdłuż, a potem kroję na cienkie plasterki.
Czosnek dorbno siekam lub przepuszczam przez praskę.
Rozgrzewam 2 łyżki oleju na dużej i głębokiej patelni, wrzucam pokrojoną cebulę, lekko opróśzam ją solą i podsmażam do zeszklenia.
Podsmażoną cebulę zsuwam na bok patelni, a w wolne miejsce wrzucam marchewkę.
Smażę wszystko kilka minut, mieszam, po czym ponownie zsuwam na jedną częśc patelni.
W wolne miejsce wrzucam piecarki, lekko je solę, dolewam pozostały olej i smażę kilka minut, by pieczarki się lekko zezłociły.
Dodaję poszatkowaną kapustę, mieszam, doprawiam wstępnie solą i pieprzem.
Przykrywam patelnię i duszę wszystko na średnik ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec duszenia dodaję czosnek.
Można dodać posiekany koperek.
Ewentualnie jeszcze raz doprawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz