Szukaj na blogu

Słodka kapusta zasmażana z pieczarkami i marchewką

Warzywny dodatek do obiadu - biała kapusta zasmażana z cebulą, marchewką i pieczarkami.


Składniki:

ok. 500 g białej kapusty (pół niewielkiej główki)

2 średnie marchewki 

ok. 200 g niewielkich pieczarek

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

3-4 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkuję.

Pieczarki kroję na pół, a potem na cienkie plasterki.

Obrane cebule kroję na cienkie  piórka.

Marchewki po obraniu przekrajam wzdłuż, a potem kroję na cienkie plasterki.

Czosnek dorbno siekam lub przepuszczam przez praskę.

Rozgrzewam 2 łyżki oleju na dużej i głębokiej patelni, wrzucam pokrojoną cebulę, lekko opróśzam ją solą i podsmażam do zeszklenia.

Podsmażoną cebulę zsuwam na bok patelni, a w wolne miejsce wrzucam marchewkę.

Smażę wszystko kilka minut, mieszam, po czym ponownie zsuwam na jedną częśc patelni.

W wolne miejsce wrzucam piecarki, lekko je solę, dolewam pozostały olej i smażę kilka minut, by pieczarki się lekko zezłociły.

Dodaję poszatkowaną kapustę, mieszam, doprawiam wstępnie solą i pieprzem.

Przykrywam patelnię i duszę wszystko na średnik ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pod koniec duszenia dodaję czosnek.

Można dodać posiekany koperek.

Ewentualnie jeszcze raz doprawiam.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger