Szukaj na blogu

Chrupiące placki cebulowe z serem

Mam dziś dla Ciebie pomysł na super smaczne placki z cebuli, nadziane serem - wyobraź sobie, jak to musi smakować, kiedy warstwa z zewnątrz jest super chrupiąca, cebula w środku delikatna i kremowa, a ser ciągnie się w czasie jedzenia. Bajka! 

Wszystkie etapy przygotowania zobaczysz na zdjęciach niżej.




Składniki (na 4 placki):

2 spore cebule

2 pełne łyżki skroni ziemniaczanej

duża szczypta soli i pieprzu, lub soli ziołowej

tarty ser, np. mozzarella lub cheddar

olej do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynam od pokrojenia cebuli w cieniutkie piórka.

Pokrojone cebul przekładam do miski, zalewam zimną wodą, odstawiam na 5 minut.

Dokładnie odsączam, dodaję przyprawy i mąkę, mieszam (najlepiej dłonią) - każdy kawałek cebuli powinien być  w mące. 

Wlewam olej na patelnię (ilość jak na placki ziemniaczane), wykładam cienką warstwą placek (średnica dowolna, u mnie ok. 8 cm.

Smażę na średnim ogniu, aż spód się ładnie zrumieni, wtedy przewracam i smażę jeszcze kilka minut.

Na połowie placka układam ser i składam wszystko ładnie na pół, jeszcze chwilę smażę.

Wyjmuję na chwilę na papier do odsączenia tłuszczu, po czym od razu podaję, np. z ketchupem.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger