Roladki schabowe z porem i żurawiną
Mam dziś dla Ciebie pomysł na bardzo łatwe i niezwykle smaczne roladki ze schabu. Są mięciutkie, soczyste i pyszne!
Składniki:
kilka cienkich plastrów schabu wieprzowego (wybrałam raczej cieńszy kawałek mięsa)
1 średni por (jasnozielona i biała część)
garść żurawiny
zimne masło czosnkowe (lub zwykłe, wtedy dodatkowo do środka każdej roladki należy dodać odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku)
sól ziołowa lub zwykła
mielony czarny pieprz
mąka pszenna do obtoczenia roladek
pół płaskiej łyżeczki mąki do sosu
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki oleju do smażenia
mały kubeczek słodkiej śmietanki (30%)
pół łyżeczki musztardy sarepskiej
ewentualnie kilka łyżek wody
1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Plastry schabu cienko rozbijam, oprószam z obu stron solą ziołową i pieprzem.
Pora kroję w cienkie plasterki, dodatkowo lekko siekam.
1/3 część pokrojonego pora oprószam solą i pieprzem, mieszam.
Na każdym plastrze najpierw układam wiórki zimnego masła, na nie porcję posiekanego pora i troszkę żurawiny.
Zwijam roladki, delikatnie obtaczam je w mące (roladki można wcześniej zawinąć sznurkiem lub spiąć szpadkami), a następnie obsmażam do lekkiego zarumieniania z każdej strony.
Podsmażone roladki zsuwam na bok patelni, i dokładam resztę pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko oprószam solą i pieprzem, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu, od czasu do czasu przekręcając roladki - ok. 35-40 minut.
Pod koniec duszenia dodaję koperek i śmietankę dokładnie wymieszaną z musztardą i pół łyżeczki mąki, mieszam, doprawiam sos do smaku.
Jeśli sos się rozwarstwia, dodaję wodę, mieszam i jeszcze chwilę podgrzewam, aż będzie gładki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz