Zupa z młodej kapusty
Wiosenny klasyk - lekka, pachnąca koperkiem, delikatna w smaku zupa z młodej kapusty.
Składniki:
mała główka młodej kapusty
1,5 l wody
1 mała cebula
2 łyżki oleju
2 małe marchewki
1 mała pietruszka
2-3 listki laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
2 nieduże, mięsne kości schabowe lub żeberka
1 ząbek czosnku
1 gałązka lubczyku
2-3 łyżki posiekanego koperku
opcjonalnie do zagęszczenia: 1 łyżeczka mąki pszennej
do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę siekam (niezbyt drobno) i przekładam do garnka razem z kośćmi.
Cebulę kroję w kostkę, podsmażam do lekkiego zrumienienia, dodaję do zupy.
Obrane marchewki i pietruszkę drobno kroję, również przekładam do garnka.
Zalewam wszystko wodą, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, posiekany ząbek czosnku i zwinięty lub drobno posiekany lubczyk, wstępnie również solę.
Gotuję pod przykryciem, na średnim ogniu, do miękkości mięsa.
Kiedy mięso jest miękkie, obieram je z kości.
Na koniec dodaję posiekany koperek i doprawiam zupę do smaku solą i pieprzem.
Można ją lekko zagęścić - kilka łyżek płynu z zupy (lekko przestudzonego) dokładnie mieszam z mąką, a potem tę zawiesinę wlewam do zupy i mieszając, podgrzewam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz