Szukaj na blogu

Zupa z młodej kapusty

Wiosenny klasyk - lekka, pachnąca koperkiem, delikatna w smaku zupa z młodej kapusty.


Składniki:

mała główka młodej kapusty

1,5 l wody

1 mała cebula

2 łyżki oleju

2 małe marchewki

1 mała pietruszka

2-3 listki laurowe

4-5 kulek ziela angielskiego

2 nieduże, mięsne kości schabowe lub żeberka

1 ząbek czosnku

1 gałązka lubczyku

2-3 łyżki posiekanego koperku

opcjonalnie do zagęszczenia: 1 łyżeczka mąki pszennej

do smaku: sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę siekam (niezbyt drobno) i przekładam do garnka razem z kośćmi.

Cebulę kroję w kostkę, podsmażam do lekkiego zrumienienia, dodaję do zupy.

Obrane marchewki i pietruszkę drobno kroję, również przekładam do garnka.

Zalewam wszystko wodą, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, posiekany ząbek czosnku i zwinięty lub drobno posiekany lubczyk, wstępnie również solę.

Gotuję pod przykryciem, na średnim ogniu, do miękkości mięsa.

Kiedy mięso jest miękkie, obieram je z kości.

Na koniec dodaję posiekany koperek i doprawiam zupę do smaku solą i pieprzem.

Można ją lekko zagęścić - kilka łyżek płynu z zupy (lekko przestudzonego) dokładnie mieszam z mąką, a potem tę zawiesinę wlewam do zupy i mieszając, podgrzewam.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger