Ciasto kokosowe z wiśniami
Bardzo dobre, lekkie, wilgotne i pełne smaku ciacho, idealne do herbaty lub kawy.
Składniki (blaszka 20 na 30 cm):
200 g masła w temperaturze pokojowej
180 g cukru pudru
4 jajka
250 g jogurtu greckiego (temperatura pokojowa)
300 g mąki pszennej
20 g proszku do pieczenia
120 g wiórków kokosowych
300 g mrożonych wiśni (bez pestek)
Lukier:
sok z połowy cytryny
cukier puder do konsystencji
Dodatkowo:
masło do posmarowania firmy
mąka do oprószenia formy
wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Masło z cukrem pudrem umieszczam w misie miksera i ucieram na najwyższych obrotach, aż stanie się jasne i puszyste.
Do ubitego masła, nie przerywając miksowania, dodaję kolejno po jajku.
Masa po dodaniu jajek może wyglądać na zwarzoną, ale nie należy się tym przejmować.
Miksując dalej dodaję jogurt.
Na końcu zmniejszam obroty miksera, wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, i miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Wsypuję wiórki kokosowe i mieszam ciasto łopatką.
Ciasto wykładam do blaszki, wyrównuję.
Na powierzchni rozkładam mrożone wiśnie. Te w czasie pieczenia opadną na dół ciasta - jeśli chcesz tego uniknąć, możesz przed wyłożeniem na ciasto oprószyć je łyżką mąki ziemniaczanej.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 60-65 minut (do suchego patyczka).
Lukier:
Do soku z cytryny wsypuję tyle cukru pudru, by uzyskać lukier o konsystencji gęstej śmietany.
Lukrem, najlepiej za pomocą pędzelka, smaruję jeszcze ciepłe ciasto.
Posypuję wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz