Bułki pszenne z makiem i sezamem
Bardzo podobają mi się te bułeczki - czyż nie są śliczne? Wymagają troszkę zabawy, ale efekt jest wart pracy 😄
Składniki na 8-10 sztuk:
Zaczyn:
40 g. świeżych drożdży
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 pełna łyżka mąki pszennej
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej T 450
1 pełna łyżeczka soli
1 pełna łyżka miękkiego masła
1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
mąka do podsypania ciasta
ziarna sezamu i maku do posypania bułek
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewam mąkę, sól, masło i wyrośnięty zaczyn, dłonią łączę składniki dolewając stopniowo wodę. Ciasto będzie dość klejące, mimo to wyrabiam je 2-3 minuty, po czym odstawiam je w misce pod przykryciem na ok. godzinę. Gdy wyrośnie, przekładam je na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam. Dzielę na 8-10 części, z każdej rozwałkowuję dłońmi wałeczek długości ok. 40 cm. Najpierw tworzę pętelkę jak na zdjęciu, po czym przewijam ciasto dookoła do momentu aż da się połączyć oba końce - te mocno sklejam. Tak przygotowane bułki układam na wyłożonej papierem blasze (sklejeniem do dołu)i smaruję mlekiem.Posypuję bułki sezamem i makiem, po czym odstawiam na 15 minut do napuszenia (ja wstawiam blachę do piekarnika o temp. 50 stopni C). Gdy podrosną, piekę je ok. 18-20 minut w temperaturze 220 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz