Bułeczki z serem
Dziś na kolację upiekłam te przepyszne, bardzo puszyste bułeczki drożdżowe. Są tak mięciutkie, że rozpływają się w ustach!
Składniki (6 bułeczek, blaszka 20 x 30 cm)
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
15 g cukru waniliowego
skórka starta z jednej cytryny
2 żółtka
1 jajko
50 g rozpuszczonego masła
Zaczyn:
230 g mleka
50 g cukru
20 g świeżych drożdży
2 pełne łyżki mąki, odjęte z całości
Masa serowa:
ok. 200 g półtłustego twarogu
1 jajko
1 pełna łyżeczka budyniu waniliowego w proszku
15 g cukru waniliowego
cukier do smaku
Do posmarowania bułek przed pieczeniem:
kilka łyżek mleka wymieszanych z łyżeczką cukru
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny plus cukier puder do konsystencji
Przygotowanie:
Masa serowa:
Dokładnie łączę wszystkie składniki.
Zaczyn:
W ciepłym mleku dokładnie rozprowadzam 2 pełne łyżki mąki (odjęte z całości), pokruszone drożdże i cukier, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
W dużej misce umieszczam pozostałe składniki ciasta oprócz rozpuszczonego masła), dodaję wyrośnięty zaczyn i wyrabiam przez kilka minut.
Dodaję masło i wyrabiam jeszcze do chwili, aż masło całe się wchłonie.
Zostawiam ciasto do wyrośnięcia, od przykryciem; powinno podwoić objętość (można ustawić miskę z ciastem na garnku z mocno ciepłą wodą, lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C).
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, krótko zagniatam, żeby je odgazować.
Dzielę na 6 równych części, z każdej robię wałeczek długości ok. 35 cm.
Zwijam bułki tak jak w tym przepisie (zajrzyj po zdjęcia, KLIK) lub robię po prostu kulki.
Bułki układam na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce, odstawiam na 15 minut do napuszenia.
Po tym czasie robię pośrodku wgłębienia, nakładam po pełnej łyżeczce masy serowej.
Ponownie pozwalam bułkom podrosnąć przez 10-15 minut.
Przed pieczeniem smaruję je mlekiem z cukrem.
Piekę w 180 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz