Pieczony kurczak z miodem i czosnkiem
Rumiane, pachnące czosnkiem i majerankiem, z chrupiącą skórką - takie kawałki kurczaka najbardziej lubimy. Dodatek miodu sprawia, że mięso smakuje wyjątkowo delikatnie i soczyście.
Składniki na 2-3 osoby:
ok. 600 g kawałków kurczaka, u mnie skrzydełka i podudzia
do marynaty:
1 łyżeczka soli
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 płaska łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszam, a potem nacieram nią kawałki kurczaka.
Zostawiam szczelnie zawinięte w lodówce nawet na 48 godzin (minimum 6).
Piekę przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz