Szukaj na blogu

Pieczony kurczak z miodem i czosnkiem

Rumiane, pachnące czosnkiem i majerankiem, z chrupiącą skórką - takie kawałki kurczaka najbardziej lubimy. Dodatek miodu sprawia, że mięso smakuje wyjątkowo delikatnie i soczyście.


Składniki na 2-3 osoby:

ok. 600 g kawałków kurczaka, u mnie skrzydełka i podudzia

do marynaty:

1 łyżeczka soli

3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 płaska łyżeczka miodu

1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 płaska łyżeczka majeranku

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszam, a potem nacieram nią kawałki kurczaka.

Zostawiam szczelnie zawinięte w lodówce nawet na 48 godzin (minimum 6).

Piekę przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger