Szukaj na blogu

Ciasto migdałowe z truskawkami


Bardzo łatwe i szybkie ciasta bez użycia miksera. Jest bezglutenowe i mniej kaloryczne niż przeciętne ciasto. Zamiast truskawek można użyć innych miękkich owoców (także mrożonych).





Składniki Tortownica o średnicy 22 cm):

2 dojrzałe banany, średniej wielkości

70 g cukru trzcinowego

2 jajka

10 g oleju

5 g proszku do pieczenia

300 g mąki migdałowej

skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

kilka świeżych truskawek

garść płatków migdałowych 

olej do natłuszczenia blachy

mąka migdałowa (lub inna bezglutenowa) do posypania blachy

Przygotowanie:

Obrane banany rozgniatam widelcem razem z cukrem trzcinowym, a potem dodaję jajka i mieszam łyżką.

Po wymieszaniu masa powinna być jednolita.

Dodaję pozostałe składniki, mieszam do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.

Wymieszane ciasto wykładam na dno tortownicy (natłuszczonej i posypanej mąką), wyrównuję.

Na górze rozkładam przekrojone na pół truskawki, a potem całość posypuję płatkami migdałowymi.

Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 60 minut.

Ciasto kroję po całkowitym wystygnięciu.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger