Ciasto migdałowe z truskawkami
Bardzo łatwe i szybkie ciasta bez użycia miksera. Jest bezglutenowe i mniej kaloryczne niż przeciętne ciasto. Zamiast truskawek można użyć innych miękkich owoców (także mrożonych).
Składniki Tortownica o średnicy 22 cm):
2 dojrzałe banany, średniej wielkości
70 g cukru trzcinowego
2 jajka
10 g oleju
5 g proszku do pieczenia
300 g mąki migdałowej
skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
kilka świeżych truskawek
garść płatków migdałowych
olej do natłuszczenia blachy
mąka migdałowa (lub inna bezglutenowa) do posypania blachy
Przygotowanie:
Obrane banany rozgniatam widelcem razem z cukrem trzcinowym, a potem dodaję jajka i mieszam łyżką.
Po wymieszaniu masa powinna być jednolita.
Dodaję pozostałe składniki, mieszam do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.
Wymieszane ciasto wykładam na dno tortownicy (natłuszczonej i posypanej mąką), wyrównuję.
Na górze rozkładam przekrojone na pół truskawki, a potem całość posypuję płatkami migdałowymi.
Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 60 minut.
Ciasto kroję po całkowitym wystygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz