Kruche ciastka z marmoladą
Ciasteczka są bardzo łatwe do przygotowania, a naprawdę pyszne. Choć od razu po upieczeniu są przyjemnie kruche, najlepsze są moim zdaniem po 1-2 dniach, gdy pod wpływem wilgoci z marmolady zmiękną i staną się wyjątkowo delikatne. Moje przełożyłam marmoladą malinową.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
250 g. półmiękkiego masła
1 jajko
3 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
marmolada
Przygotowanie:
Masło kroję na kawałki i zagniatam z pozostałymi składnikami, by powstało miękkie i elastyczne ciasto.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
250 g. półmiękkiego masła
1 jajko
3 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
marmolada
Przygotowanie:
Masło kroję na kawałki i zagniatam z pozostałymi składnikami, by powstało miękkie i elastyczne ciasto.
Rozwałkowuję je na grubość 4 mm i wykrajam kółka o średnicy 5 cm.
Kółka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. 15 minut, do zezłocenia.
Gdy ciastka przestygną składam po dwa kółka, przekładając je porcją marmolady, a potem obficie oprószam cukrem pudrem.
Gdy ciastka przestygną składam po dwa kółka, przekładając je porcją marmolady, a potem obficie oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz