Ciastka z migdałami i grubym cukrem
Domowe ciasteczka to niezaprzeczalnie smakołyk, który wszyscy lubią. A ja bardzo lubię je wymyślać!
Dziś zapraszam na pyszne, kruche, urocze ciasteczka posypane grubym cukrem.
Ciastka z migdałami i grubym cukrem
Domowe ciasteczka to niezaprzeczalnie smakołyk, który wszyscy lubią. A ja bardzo lubię je wymyślać!
Dziś zapraszam na pyszne, kruche, urocze ciastka z migdałami i grubym cukrem.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- 70 g cukru pudru
- 30 g cukru waniliowego
- 50 g płatków migdałowych, wcześniej podprażonych na suchej patelni, lub podpieczonych na blasze
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 130 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- mąka do podsypania
- białko do posmarowania ciastek
- gruby brązowy cukier do posypania
Przygotowanie:
W misce umieszczam wszystkie składniki ciasta i zagniatam je przez kilka minut, aż będzie jednolite.
Robię z ciasta kulę, zawijam ją w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 0,5 cm (podsypuję lekko mąką) i wycinam ciastka (u mnie foremki o średnicy 10 cm).
Wycięte ciastka przekładam na blachę wyłożoną papierem, smaruję białkiem i posypuję grubym cukrem.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz