Szukaj na blogu

Pasztet mięsny (mieszany)

Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowego pasztetu. Uwielbiam go jeść z chrzanem i sałatką jarzynową, a Wy?

 


Składniki (u mnie dwie porcje):
Do gotowania:
1 kg karkówki wieprzowej

700-800 g. surowego boczku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Dodatkowo:
500 g. wątróbki drobiowej
4 cebule
3-4 łyżki oleju do smażenia
2 jajka
4-5 łyżek bułki tartej + do posypania formy
masło do posmarowania formy
sól, świeżo mielony czarny pieprz
suszony majeranek i lubczyk
czosnek granulowany
Przygotowanie:
Karkówkę i boczek gotuję w lekko osolonej wodzie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż będą bardzo miękkie. Na patelnię wlewam olej, wrzucam posiekane w kawałki cebule, podsmażam je do zeszklenia, po czym dorzucam wątróbkę i smażę razem ok. 5 minut.  Gdy wszystko przestygnie (gotowane mięso i wątróbka) przepuszczam je razem przez maszynkę (całą zawartość patelni, razem z pozostałym tłuszczem). Do masy mięsnej wbijam jajka, dodaję bułkę tartą i przyprawy do smaku, dokładnie mieszam aż wszystko się ładnie połączy. Foremki do pieczenia smaruję dokładnie masłem i oprószam bułką tartą, wykładam masę mięsną, wyrównuję powierzchnię i wstawiam foremki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 45-50 minut. Kroję po całkowitym ostygnięciu, najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger