Placki z gotowanych ziemniaków
Bardzo smaczna wersja placków warzywnych, polecam je podać z sosem pieczarkowym!
Składniki (8 -10 placków):
4 średnie ziemniaki
2 małe marchewki
2 małe pietruszki
1 mała cebula
1 łyżka koperku
2 jajka
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej (może być pszenna)
do smaku: sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane warzywa (z wyjątkiem cebuli) w całości gotuję do miękkości, a gdy wystygną ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Cebulę siekam drobno i dodaję do startych warzyw razem z jajkiem, koperkiem i mąką.
Wszystko dokładnie mieszam, następnie doprawiam do smaku.
Placki smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz