Szukaj na blogu

Placki z gotowanych ziemniaków

Bardzo smaczna wersja placków warzywnych, polecam je podać z sosem pieczarkowym! 

Składniki (8 -10 placków):

4 średnie ziemniaki

2 małe marchewki

2 małe pietruszki

1 mała cebula

1 łyżka koperku

2 jajka

1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej (może być pszenna)

do smaku: sól i pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Obrane warzywa (z wyjątkiem cebuli) w całości gotuję do miękkości, a gdy wystygną ścieram na tarce z grubymi oczkami.

Cebulę siekam drobno i dodaję do startych warzyw razem z jajkiem, koperkiem i mąką.

Wszystko dokładnie mieszam, następnie doprawiam do smaku.

Placki smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger