Kotlety warzywne
Poznaj mój przepis na najlepsze kotlety warzywne.
Otworzyłam dziś lodówkę: nie - na mięso stanowczo nie mam ochoty. Zerknęłam do szuflady z warzywami - jest dobrze, jest trochę tego i owego, mogę poimprowizować :) Tym bardziej, że chyba największą przyjemność sprawia mi tworzenie nowych potraw właśnie z warzyw. Znalazłam kawałki czerwonej i żółtej papryki, 3 spore pieczarki, selera, marchewki i natkę pietruszki, a cebulę i jajka mam w domu zawsze.
Kotlety bardzo Ci polecam, są delikatne w smaku i można je podać na różne sposoby, zarówno z ziemniakami i sosem (np. pieczarkowym), jak i z kaszą.
Kotlety warzywne przepis
Kotlety bardzo Ci polecam, są delikatne w smaku i można je podać na różne sposoby, zarówno z ziemniakami i sosem (np. pieczarkowym), jak i z kaszą.
Kotlety warzywne przepis
Składniki:
0,5 czerwonej papryki
0,5 żółtej papryki
1 cebula
kawałek selera
2 niewielkie marchewki
3-4 pieczarki
sporo posiekanej natki zielonej pietruszki
1 jajko
bułka tarta:3-4 łyżki plus do panierowania
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myję i osuszam, a potem: obieram marchewki, cebulę i selera. Papryki i cebulę kroję w drobną kostkę, marchewki selera i pieczarki ścieram na grubej tarce. Po kolei przesmażam na niewielkiej ilości oleju: cebulę (do zeszklenia), pieczarki (do odparowania wody), marchewkę i selera (muszą troszkę zmięknąć) a na końcu papryki z pietruszką. Wszystkie przesmażone warzywa przekładam do miski, dodaję jajko i bułkę tartą - tyle by dało się skleić kotlety. Doprawiam masę do smaku solą i pieprzem, a potem formuję kotlety. Panieruję je w bułce tartej i smażę na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
0,5 czerwonej papryki
0,5 żółtej papryki
1 cebula
kawałek selera
2 niewielkie marchewki
3-4 pieczarki
sporo posiekanej natki zielonej pietruszki
1 jajko
bułka tarta:3-4 łyżki plus do panierowania
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myję i osuszam, a potem: obieram marchewki, cebulę i selera. Papryki i cebulę kroję w drobną kostkę, marchewki selera i pieczarki ścieram na grubej tarce. Po kolei przesmażam na niewielkiej ilości oleju: cebulę (do zeszklenia), pieczarki (do odparowania wody), marchewkę i selera (muszą troszkę zmięknąć) a na końcu papryki z pietruszką. Wszystkie przesmażone warzywa przekładam do miski, dodaję jajko i bułkę tartą - tyle by dało się skleić kotlety. Doprawiam masę do smaku solą i pieprzem, a potem formuję kotlety. Panieruję je w bułce tartej i smażę na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz