Szukaj na blogu

Pieczone pikantne bakłażany

Pokażę Wam jeden z moich sposobów na przygotowanie bakłażanów, które uwielbiam - upieczone w plastrach, mocno przyprawione i pachnące. Przed pieczeniem marynowały się w pikantnej paście z dodatkiem sosu sojowego - polecam Wam sos Kikkoman, który dystrybuuje Develey. Bardzo ten sos lubię i zachęcam i Was do wypróbowania.  




Składniki:
2-3 bakłażany
3 łyżki sosu sojowego, polecam sos Kikkoman od Develey
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki soli
pieprz do smaku
zioła prowansalskie
1 łyżka zimnego masła w kawałkach
Dodatkowo:
1 łyżka oliwy do natłuszczenia papieru
Przygotowanie:
Umyte i osuszone bakłażany kroję wzdłuż na plastry grubości ok. 1 cm. Układam je płasko i posypuję solą, zostawiam na 10 minut. Następnie przekładam plastry na sito i spłukuję sól. Z sosu sojowego, papryki, czosnku i soli robię pastę i smaruję każdy plaster bakłażana. Odstawiam je na 20 minut do zamarynowania. Blachę do pieczenia wykładam papierem, natłuszczam go olejem i układam bakłażany. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. (góra-dół) na ok. 30 minut, po czym posypuję plastry ziołami prowansalskimi i kawałkami masła. Piekę jeszcze 10 minut. Podaję z sosem majonezowym.


                 

                  

                  



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger