Makaron z kapustą kiszoną
Proponuję dziś na obiad coś niezwykle prostego i taniego, jednak moim zdaniem to naprawdę świetna potrawa. Macie w domu kapustę kiszoną? A makaron, najlepiej długie, płaskie wstążki? Jeśli macie, zrobimy z tych składników spaghetti po polsku - delikatną i pyszną kapustę duszoną z cebulką i jabłkiem, podaną z makaronem. Gwarantuję, że to pyszne! Danie jest dość kaloryczne, bo przygotowane z masłem i słodką śmietanką, ale jest idealne na chłody.
Składniki na 2 osoby:
250 g. kapusty kiszonej
1 niewielkie, niezbyt słodkie jabłko
1 średni ziemniak
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 łyżek oleju rzepakowego
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
suszony tymianek
sól, pieprz do smaku
1 pełna łyżka masła
porcja makaronu dla 2 osób
Przygotowanie:
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczę.
250 g. kapusty kiszonej
1 niewielkie, niezbyt słodkie jabłko
1 średni ziemniak
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 łyżek oleju rzepakowego
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
suszony tymianek
sól, pieprz do smaku
1 pełna łyżka masła
porcja makaronu dla 2 osób
Przygotowanie:
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczę.
Lekko ją siekam.
Obraną cebulę kroję w kostkę, wrzucam na średnio rozgrzany olej i smażę do zeszklenia. Dodaję kapustę, lekko wszystko solę, przykrywam patelnię i duszę razem ok. 25 minut, mieszając i dbając o to, by nic się nie przypaliło.
Gdy kapusta jest praktycznie już miękka, dodaję starte na grubych oczkach jabłko i ziemniaka (obrane).
Dalej duszę jakieś 10 minut.
Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, doprawiam solą i pieprzem.
Dorzucam masło i dolewam śmietankę, duszę mieszając kolejne 10 minut. Kapusta powinna być kremowa i miękka.
W międzyczasie gotuję makaron w lekko osolonej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz