Szukaj na blogu

Sałatka śledziowa z batatem

W sklepie dziś były ładne płaty śledziowe, więc je kupiłam. W sumie często robię w ten sposób zakupy, opierając się na dostępności produktów, i tym samym tym co akurat jemy trochę rządzi przypadek. Są świeżutkie, piękne warzywa - jemy warzywa. Widzę kawałek ładnego mięsa - ląduje w lodówce a potem na naszych talerzach. Również tak robicie?

Sałatkę specjalnie podałam w takiej formie jak widzicie, jako sałatkę warstwową, bo chociaż można powiedzieć że składa się ze śledzi i ziemniaków, to jednak chciałam podkreślić różnorodność tych składników. Wszystko łączy sos majonezowy z warzywami, "Remulada duńska" marki Folwark.




Składniki na 2 porcje:
2 duże filety śledziowe 
1 średniej wielkości batat
2-3 ziemniaki
3 łyżki sosu "Remulada duńska" marki Folwark
3 rzodkiewki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Batata i ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie, odkładam do lekkiego przestudzenia (jednak powinny pozostać ciepłe), obieram i kroję w niewielką kostkę. Śledzie również kroję w kostkę (jeśli są za słone, trzeba je wcześniej odmoczyć). Rzodkiewki ze skórką ścieram na tarce na grubej tarce, dodaję łyżeczkę posiekanej pietruszki i mieszam z sosem. Układam sałatkę: na dno naczyń wykładam po połowie kostek batata, oprószam je pieprzem, lekko posypuję częścią posiekanej natki pietruszki. Potem wykładam po połowie śledzi, na nie po łyżce sosu, a na koniec kostki z ziemniaków. Przykrywam pozostałym sosem, oprószam pietruszką i pieprzem. 

                   

                  

                  

                  


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger