Szukaj na blogu

Karkówka curry

Mięso w tej potrawce jest delikatne i pyszne, a sos to doskonała "maczajka", gęsty i bardzo aromatyczny za sprawą curry i świeżej mięty - i tak polecam wszystkiego spróbować, z chlebem lub bułką które moczymy w sosie. 



Składniki:
0,5 kg karkówki wieprzowej
Przyprawy:
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 duże cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
0,5 szklanki słodkiej śmietanki (30%)
kilka liści świeżej mięty
dodatkowo:
curry, sól i pieprz do smaku
odrobina przegotowanej wody
Przygotowanie:
Mięso kroję w cienkie plastry i lekko rozbijam tłuczkiem. W miseczce mieszam przyprawy i tą mieszanką dokładnie nacieram karkówkę, po czym szczelnie zawiniętą zostawiam na noc w lodówce. Rozgrzewam olej na patelni, rumienię mięso z obu stron. Dodaję cebule pokrojone w kostkę, przykrywam i duszę na małym ogniu do momentu, gdy karkówka będzie miękka. Dolewam śmietankę, dodaję posiekane liście mięty i duszę razem 5 minut (na malutkim ogniu). Jeśli sos się lekko rozwarstwia, dodaję odrobinę wody i mieszam. Na koniec doprawiam sos do smaku.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger