Skrzydełka w marynacie miodowej z czosnkiem (pieczone)
Polecam tę bardzo smaczną wersję skrzydełek, w marynacie miodowo-musztardowej, z czosnkiem; pieczonych na cebuli. Mięso jest wyjątkowo delikatne i soczyste.
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
marynata:
1 pełna łyżka płynnego miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
4,5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo:
3,4 cebule
kilka łyżek oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Każde skrzydełko dzielę ostrym nożem na dwie części, odrzucając końcówki. Tak przygotowane mięso przekładam do miski. Przygotowuję marynatę: dokładnie mieszam miód z musztardą, solą i pieprzem; dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą emulsję przelewam do skrzydełek i dokładnie wszystko mieszam; odstawiam mięso z marynatą na pół godziny do lodówki. Na dno naczynia do pieczenia wlewam kilka łyżek oleju i wykładam cebule pokrojone w grube piórka. Cebulę oprószam solą i pieprzem, po czym układam na niej kawałki skrzydełek. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu) na godzinę. W międzyczasie 2-3 razy można przemieszać mięso z cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz