Szukaj na blogu

Paprykowa marynata (do żeberek i karkówki)

Szykuję żeberka na weekend - zamarynowałam je dziś, by cudownie smakowały po upieczeniu. Polecam prostą, a bardzo aromatyczną marynatę, która sprawdza się idealnie właśnie przy żeberkach, ale jest też świetna do karkówki. Przypraw nią mięso, niech poleży w lodówce przez noc, a jutro je upiecz lub przygotuj na grillu. 




Składniki na ok. 600 g. żeberek:
1-2 goździki, utłuczone w moździerzu (lub szczypta mielonych)
1 pełna łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 pełna łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczki soli
1 pełna łyżeczka płynnego miodu
2 łyżki oleju
3 łyżki przegotowanej wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszam - do powstania gęstej pasty. Marynatą nacieram mięso i szczelnie zamknięte marynuję przez do 24 godzin w lodówce (minimum 12).







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger