Karkówka duszona w sosie paprykowym
Takiej karkówce nie umiem odmówić, bo rozpływa się w ustach, jest aromatyczna, delikatna, przepyszna!
Składniki (porcja na 3-4 osoby):
6 plastrów karkówki wieprzowej, dość cienkich
2 średniej wielkości cebule
po 1 średniej wielkości: czerwonej i żółtej papryce
3 duże ząbki czosnku
1 średniej wielkości, dojrzały i miąższysty pomidor (lub 2-3 łyżki passaty pomidorowej)
4-5 łyżek oleju
1 łyżka mąki pszennej plus 1 łyżeczka do zagęszczenia sosu
2-3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
ok. pół płaskiej łyżeczki mielonej papryki chili (możesz użyć mniej, jeśli wolisz, żeby sos nie był zbyt ostry)
sól i mielony czarny pieprz
2 - 2,5 szklanki wody
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno posiekanego koperku
Przygotowanie:
Mięso oprószam solą, pieprzem i słodką mieloną papryką z obu stron.
Następnie obtaczam je z obu stron w mące.
Rozgrzewam olej na dużej patelni i obsmażam karkówkę, ma być dość mocno zarumieniona.
Do garnka lub wysokiej patelni wlewam wodę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki oraz ostrą paprykę, zagotowuję.
Do gorącego płynu przekładam podsmażone mięso, a na patelnię po smażeniu wrzucam grubo pokrojoną cebulę, lekko ją solę.
Smażę na dużym ogniu, mieszając by zebrać z patelni pozostałości po smażeniu karkówki.
Całą zawartość patelni przekładam do mięsa, dodaję sos sojowy i posiekany czosnek, przykrywam i na małym ogniu duszę ok. 30 minut, do miękkości mięsa (jeśli mięso jeszcze nie będzie miękkie, wydłużam ten czas).
Po tym czasie dodaję drobno pokrojonego pomidora, wcześniej obranego ze skórki, i pod pokrywką duszę 10 minut.
Na końcu dodaję pokrojoną na kawałki paprykę (u mnie dość duże kawałki ) oraz posiekane natkę pietruszki i koperek.
Duszę wszystko jeszcze przez 20 minut pod przykryciem.
Odlewam 3-4 łyżki płynu z patelni, lekko go studzę, po czym dokładnie mieszam z łyżeczką mąki.
Zawiesinę wlewam na patelnię, mieszam, chwilę podgrzewam do zgęstnienia sosu.
Doprawiam sos ostatecznie do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz