Kotlety krojone z kurczaka z młodą kapustą
Na obiad miało być całkiem co innego, ale nagły wyjazd zmienił moje plany; po powrocie już nie miałam dużo czasu i dlatego powstały szybkie, siekane kotlety z kurczaka, pachnące ziołami, z młodą kapustką i porem. Smakują świetnie!
Składniki na 5-6 sztuk:
2 spore, pojedyncze filety z piersi kurczaka
kilka cm. jasnej części niewielkiego pora
1/5 główki niewielkiej młodej kapusty
ok. 2 łyżki posiekanych ziół: koperku, szczypiorku i bazylii
3 łyżki sosu sojowego
1 duże jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
sól ziołowa
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę 1 cm, przekładam do miski, skrapiam sosem sojowym i mieszam. Odstawiam na 5 minut. Bardzo drobno siekam pora i kapustę, dodaję do mięsa razem z posiekanymi ziołami, dokładnie mieszam. Wbijam jajko, dodaję mąkę i ponownie mieszam, by wszystko się dokładnie połączyło. Doprawiam do smaku pieprzem i solą ziołową. Smażę kotlety na średnio rozgrzanym oleju na złoto z obu stron, po czym przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i smażę jeszcze kilka minut.
Składniki na 5-6 sztuk:
2 spore, pojedyncze filety z piersi kurczaka
kilka cm. jasnej części niewielkiego pora
1/5 główki niewielkiej młodej kapusty
ok. 2 łyżki posiekanych ziół: koperku, szczypiorku i bazylii
3 łyżki sosu sojowego
1 duże jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
sól ziołowa
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę 1 cm, przekładam do miski, skrapiam sosem sojowym i mieszam. Odstawiam na 5 minut. Bardzo drobno siekam pora i kapustę, dodaję do mięsa razem z posiekanymi ziołami, dokładnie mieszam. Wbijam jajko, dodaję mąkę i ponownie mieszam, by wszystko się dokładnie połączyło. Doprawiam do smaku pieprzem i solą ziołową. Smażę kotlety na średnio rozgrzanym oleju na złoto z obu stron, po czym przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i smażę jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz