Papryka faszerowana mięsem i makaronem
Latem musi przynajmniej kilka razy pojawić się na naszym stole 😏 Faszerowana papryka! Soczysta, pyszna! Dziś nietypowo jako składnik farszu wykorzystałam zamiast ryżu czy kaszy ... makaron😃
Składniki:
5-6 białych papryk, równej wielkości
1 cebula
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
2 ząbki czosnku
1,2 soczyste pomidory
ok. 1 szklanki dowolnego makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty, świderki)
2 łyżki oleju
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę podsmażam do zeszklenia na łyżce oleju, przekładam do miski. Dodaję mięso, pomidory pokrojone w małą kostkę oraz zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewam pół szklanki przecieru pomidorowego, mieszam dokładnie, doprawiam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie do momentu gdy będzie półmiękki, lekko siekam i dodaję do reszty składników. Mieszam. Z umytych papryk odcinam ostrożnie samą górę, wycinam też delikatnie gniazda nasienne. Wydrążone wypełniam farszem z mięsa, układam ściśle w naczyniu natłuszczonym olejem, podlewam wszystko odrobiną wody. Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na godzinę.
Składniki:
5-6 białych papryk, równej wielkości
1 cebula
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
2 ząbki czosnku
1,2 soczyste pomidory
ok. 1 szklanki dowolnego makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty, świderki)
2 łyżki oleju
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę podsmażam do zeszklenia na łyżce oleju, przekładam do miski. Dodaję mięso, pomidory pokrojone w małą kostkę oraz zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewam pół szklanki przecieru pomidorowego, mieszam dokładnie, doprawiam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie do momentu gdy będzie półmiękki, lekko siekam i dodaję do reszty składników. Mieszam. Z umytych papryk odcinam ostrożnie samą górę, wycinam też delikatnie gniazda nasienne. Wydrążone wypełniam farszem z mięsa, układam ściśle w naczyniu natłuszczonym olejem, podlewam wszystko odrobiną wody. Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz