Potrawka warzywna z fasolką szparagową i papryką
Letnio, sezonowo, lekko i pysznie - dziś potrawka z warzyw - można ją zjeść jako samodzielne danie, lub potraktować jako warzywny dodatek np. do porcji mięsa. Uwielbiam takie dania.
Składniki:
300 g. żółtej fasolki szparagowej
2 żółte papryki
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 1/3 szklanki wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka maki pszennej (można pominąć)
dowolnie: natka pietruszki, koperek, świeży lubczyk, majeranek
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroję tak, by miały podobny kształt - u mnie paseczków. Rozgrzewam olej w garnku i wrzucam cebulę i marchewkę, smażę pod przykryciem ok. 3 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Dodaję pozostałe warzywa z wyjątkiem ziół i czosnku, podlewam wodą i duszę na małym ogniu 25 minut. Następnie dodaję posiekany czosnek, zioła, sól i pieprz do smaku, całość oprószam mąką by powstał zawiesisty sos, mieszam i jeszcze chwilę razem podgrzewam.
Składniki:
300 g. żółtej fasolki szparagowej
2 żółte papryki
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 1/3 szklanki wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka maki pszennej (można pominąć)
dowolnie: natka pietruszki, koperek, świeży lubczyk, majeranek
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroję tak, by miały podobny kształt - u mnie paseczków. Rozgrzewam olej w garnku i wrzucam cebulę i marchewkę, smażę pod przykryciem ok. 3 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Dodaję pozostałe warzywa z wyjątkiem ziół i czosnku, podlewam wodą i duszę na małym ogniu 25 minut. Następnie dodaję posiekany czosnek, zioła, sól i pieprz do smaku, całość oprószam mąką by powstał zawiesisty sos, mieszam i jeszcze chwilę razem podgrzewam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz