Pieczony kalafior (w panierce)
Łatwa do przygotowania i w sumie szybka przekąska z kalafiora - upieczony w wyrazistej w smaku panierce, świetnie smakuje podany z jogurtem naturalnym.
Składniki:
kalafior
Proporcje przypraw (ilość pasty zależy od ilości kalafiora):
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka curry
1/3 łyżeczki ciemnego cukru (użyłam dark muscovado)
duża szczypta soli
1 łyżka oleju/oliwy
2 łyżki wody
Dodatkowo:
olej do natłuszczenia naczynia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Umyty kalafior dzielę na różyczki. Mieszam wszystkie przyprawy z olejem i wodą, tak by powstała pasta. Każdą różyczkę smaruję pastą, po czym panieruję w bułce tartej i układam w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Piekę w 180 stopniach C. ok. 30 minut (bez przykrycia). Na koniec można jeszcze włączyć funkcję grilla, żeby kalafior był bardziej chrupiący. Podaję na gorąco, posypuję też posiekaną natką pietruszki, z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz