Garnek "dusiołek" z kurczakiem i warzywami, czyli wszystko w jednym
Bardzo letnie, bardzo łatwe, bardzo pyszne 😄 Wspaniała, sycąca potrawa jednogarnkowa! Zachęcam do przygotowania!
Składniki na 2-3 osoby:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
niewielki kawałek młodej kapusty
1-2 marchewki
8-10 niewielkich, młodych ziemniaków
1-2 soczyste, dojrzałe pomidory
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
woda do podlewania
świeży koperek
Przygotowanie:
Mięsko kroję w małe kawałki, cebulę w kostkę, marchewki w półplasterki. Rozgrzewam olej w garnku z grubym dnem, wrzucam cebulę i marchewkę - smażę do zeszklenia cebuli. Dorzucam kurczaka, lekko solę całość i mieszając smażę dalej, aż kurczak się lekko zarumieni. Dodaję poszatkowaną cienko kapustę, wlewam odrobinę wody (by się nic nie przypalało) i pod pokrywką duszę ok. 10 minut. Obrane ziemniaki kroję na mniejsze części i dorzucam do garnka - ponownie wszystko oprószam solą, i dalej pod pokrywką gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli trzeba, uzupełniam wodę. Na koniec dodaję posiekany czosnek i pokrojone pomidory (można je wcześniej obrać ze skórki), duszę razem kilka minut. Dodaję sporo posiekanego koperku, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Składniki na 2-3 osoby:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
niewielki kawałek młodej kapusty
1-2 marchewki
8-10 niewielkich, młodych ziemniaków
1-2 soczyste, dojrzałe pomidory
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
woda do podlewania
świeży koperek
Przygotowanie:
Mięsko kroję w małe kawałki, cebulę w kostkę, marchewki w półplasterki. Rozgrzewam olej w garnku z grubym dnem, wrzucam cebulę i marchewkę - smażę do zeszklenia cebuli. Dorzucam kurczaka, lekko solę całość i mieszając smażę dalej, aż kurczak się lekko zarumieni. Dodaję poszatkowaną cienko kapustę, wlewam odrobinę wody (by się nic nie przypalało) i pod pokrywką duszę ok. 10 minut. Obrane ziemniaki kroję na mniejsze części i dorzucam do garnka - ponownie wszystko oprószam solą, i dalej pod pokrywką gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli trzeba, uzupełniam wodę. Na koniec dodaję posiekany czosnek i pokrojone pomidory (można je wcześniej obrać ze skórki), duszę razem kilka minut. Dodaję sporo posiekanego koperku, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz