Szukaj na blogu

Gulasz z kurczaka lekko egzotyczny

Soczyste mięso w pysznym, pachnącym sosie - idealne z ryżem. Lekki i bardzo smaczny obiad, który polecam Wam z całego serca.






Składniki na 2 osoby:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok. 500 g)
1 cebula
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki soli (plus potem do smaku)
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mąki pszennej
10 ziarenek zielonego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
2 małe liście laurowe
1-2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego tymianku, lub duża szczypta suszonego
szczypta startego w moździerzu kminu rzymskiego
mała szczypta cynamonu
3 łyżki oleju
ok. 1 litra wody
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Mięso dzielę na dość duże kawałki, oprószam je curry, solą, czarnym mielonym pieprzem i słodką papryką. Nacieram je przyprawami, po czym oprószam mąką. Tak przygotowane przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażam do zrumienienia z jednej strony. Przekładam kawałki kurczaka na drugą stronę, i jednocześnie na patelnię dokładam pokrojoną w grube piórka cebulę, oraz ziarenka zielonego pieprzu. Smażę do zrumienienia cebuli. W międzyczasie w garnku z grubym dnem zagotowuję wodę z zielem angielskim, tymiankiem, liśćmi laurowymi i marchewką w kawałkach. Do wywaru przekładam podsmażonego kurczaka z cebulą i pieprzem, pozostawiając na patelni większość oleju (można go zużyć do innego dania). Wstępnie doprawiam sos solą i duszę wszystko pod pokrywką ok. 30 minut. Wyjmuję gałązkę tymianku, dodaję kmin, cynamon i posiekany czosnek, doprawiam ostatecznie solą. Odlewam kilka łyżek sosu, lekko studzę, mieszam go z mąką ziemniaczaną. Otrzymaną zawiesinę przelewam do garnka, mieszam i jeszcze chwilę podgrzewam (krótko, tylko do zgęstnienia sosu). Podaję z ryżem ugotowanym na sypko.


                              

                              

                              

                              



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger