Szukaj na blogu

Placki z ziemniaków i twarogu (ruskie placki)

Wszyscy znają ruskie pierogi, a zna ktoś ruskie placki ? 😄 Pewnie nie, i nie dziwi mnie to wcale, skoro je dziś wymyśliłam, zainspirowana znalezioną w lodówce resztką twarogu. I choć nazwa tych placków to żart, to jednak skojarzenie nasuwa się samo, bo zarówno skład, jak i smak przypomina farsz ruskich pierogów. Trzeba je jednak dłużej smażyć, niż klasyczne placki ziemniaczane. Smakują bardzo ciekawie, są miękkie i aksamitne w środku, a rumiane z zewnątrz. 




Składniki na 6-8 sztuk:
2 pełne łyżki twarogu (użyłam gładkiego twarogu z wiaderka: "Mój Ulubiony" z Wielunia)
1 jajko
4-5 ziemniaków
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 mała cebula
do smaku: sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Twaróg przekładam do miski i dokładnie mieszam z jajkiem i mąką, wstępnie też doprawiam masę solą. Dodaję drobno posiekaną lub startą na tarce cebulę. Obrane ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami i dodaję do ciasta twarogowego, dokładnie mieszam. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto nie może być za sztywne, może sprawiać wrażenie zbyt rzadkiego - jednak na patelni się zetnie. 
Wykładam duże porcje ciasta na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem i przewracając kilkukrotnie, smażę ok. 10 minut - sprawdzam jeden placek, czy ziemniaki w środku są miękkie. Podaję jako dodatek do zupy, lub z maślanką.

                              

                              



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger