Szukaj na blogu

Śmietanowy gulasz z karkówki z fasolką szparagową i ziołami

Dzisiejszy obiad, jak wiele niestety od kilku miesięcy, przygotowany w tempie ekspresowym, z założenia z niewielką ilością pracy - czyli coś co prawie samo się robi i nie trzeba tego zanadto pilnować. Przy braku czasu takie obiady są najlepsze. Odwiedziłam rano bazarek z warzywami i szczerze mówiąc najchętniej wrzuciłabym wszystko co kupiłam do jednego garnka, takie to piękne i apetyczne 😃





Składniki na 2-3 porcje:
ok. 400 g. karkówki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
dwie garście żółtej fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
świeże liście lubczyku
ok. 2 łyżek posiekanej natki pietruszki i koperku
1 łyżka śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
pl. 1,5 łyżki mąki pszennej
woda do podlewania w trakcie duszenia
Przygotowanie:
Mięso kroję w cienkie plastry, oprószam solą, pieprzem i mąką, kroję na małe kawałki. Podsmażam je do lekkiego zrumienienia na rozgrzanym oleju, po czym dorzucam na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę. Przykrywam i smażę do zeszklenia cebuli. Przygotowaną fasolkę (obcięte końcówki; obrana z twardych części jeśli to konieczne) dzielę na kawałki ok. 3 cm., dorzucam na patelnię razem z posiekanym czosnkiem, i smażę 5 minut pod przykryciem. Następnie dodaję gałązki lubczyku (wyjmę je na koniec), i podlewając po trosze wodą duszę wszystko ok. 25-30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Śmietanę mieszam z musztardą i łyżeczką mąki, dodaję do mięsa (powinno być w nim trochę sosu z duszenia), ewentualnie rozrzedzam wodą. Dodaję zioła, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę razem duszę. Podaję z ziemniakami z wody.


                              

                              

                              



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger