Pieczone pomidory z ziemniakami i makrelą
Lekkie i szybkie danie z piekarnika, z pomidorami, które o tej porze roku są chyba najpyszniejsze. Do farszu wykorzystałam makrelę w sosie pomidorowym mojej ulubionej firmy SEKO.
Moje danie przygotowałam w ramach akcji "JEDYNE TAKIE WAKACJE Z SEKO”
Składniki na 1 osobę:
1 słoik makreli dzwonka w sosie pomidorowym,190 g, firmy SEKO
2 spore, dojrzałe pomidory
2-3 ziemniaki
1-2 łyżki tartej mozzarelli
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję na kawałki i gotuję w lekko osolonej wodzie, a ugotowane duszę widelcem. Do ziemniaków dodaję makrelę dzwonka w sosie pomidorowym oraz startą mozzarellę, całość mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Z pomidorów odcinam wierzchołki, a same pomidory ostrożnie wydrążam. Następnie wypełniam je farszem z ziemniaków i makreli, dodatkowo oprószam z góry serem. Tak przygotowane pomidory układam w naczyniu z olejem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 20 minut, do zrumienienia. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz