Kotlety pieczarkowe z selerem i kuskusem (wege)
Miałam kawałek ugotowanego selera, i to do niego dziś dopasowałam całą resztę; połączyłam go z pieczarkami i kilkoma dodatkami. Kotlety, które z tego powstały są bardzo delikatne, mocno pieczarkowe i bardzo, bardzo smaczne.
Składniki na 5-6 kotletów:
pół niewielkiego selera (ugotowanego)
ok. 300 g. pieczarek
1 średniej wielkości cebula
niewielki kawałek czerwonej papryki
3-4 łyżki kaszy kuskus
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
do smaku sól i pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Seler (obrany) ścieram na tarce z grubymi oczkami, przekładam do miski. Cebulę kroję w drobną kostkę, i podsmażam do zeszklenia na 1-2 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodaję starte na grubej tarce pieczarki, i razem smażę kilka minut - pieczarki mają puścić wodę i lekko odparować (ale mają pozostać jasne i wilgotne). Tak przygotowane pieczarki przekładam do selera, posypuję kuskusem i dokładnie mieszam, a potem przykrywam miskę np. talerzem i odstawiam na 5 minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posiekaną natkę pietruszki; mieszam i doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.
Z masy formuję 5-6 kotletów, i ostrożnie panieruję je w bułce tartej (masa będzie miękka, ale da się skleić). Kotlety smażę na złoto z obu stron, po 3-4 minuty.
Składniki na 5-6 kotletów:
pół niewielkiego selera (ugotowanego)
ok. 300 g. pieczarek
1 średniej wielkości cebula
niewielki kawałek czerwonej papryki
3-4 łyżki kaszy kuskus
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
do smaku sól i pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Seler (obrany) ścieram na tarce z grubymi oczkami, przekładam do miski. Cebulę kroję w drobną kostkę, i podsmażam do zeszklenia na 1-2 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodaję starte na grubej tarce pieczarki, i razem smażę kilka minut - pieczarki mają puścić wodę i lekko odparować (ale mają pozostać jasne i wilgotne). Tak przygotowane pieczarki przekładam do selera, posypuję kuskusem i dokładnie mieszam, a potem przykrywam miskę np. talerzem i odstawiam na 5 minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posiekaną natkę pietruszki; mieszam i doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.
Z masy formuję 5-6 kotletów, i ostrożnie panieruję je w bułce tartej (masa będzie miękka, ale da się skleić). Kotlety smażę na złoto z obu stron, po 3-4 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz