Szukaj na blogu

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami, porem i żółtym serem

Kasza została mi dziś po obiedzie, więc od razu zrobiłam z niej kotlety. Jutro wystarczy tylko, że  dorobię surówkę i kolejny obiad będzie z głowy. A kotlety są naprawdę rewelacyjne w smaku!



Składniki:
450-500 g. ugotowanej kaszy gryczanej
100 g. tartej mozzarelli
100 g. pora (jasnozielona część) - można go zastąpić cebulą
150 g. pieczarek
1 niewielkie jajko
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pora kroję w plasterki, a potem siekam. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam pokrojonego pora, i podsmażam pod przykryciem na średnim ogniu 3-4 minuty, do chwili gdy się zeszkli. Wtedy dodaję drobno pokrojone pieczarki, oprószam wszystko solą, przykrywam i smażę 5-6 minut.
W misce mieszam kaszę, jajko i ser, dodaję lekko przestudzone pieczarki z porem (mają pozostać ciepłe, wtedy masa lepiej się połączy), i dłonią wygniatam wszystko przez kilka minut. Doprawiam masę do smaku solą i pieprzem. Formuję niewielkie kotlety, każdego z nich panieruję w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron na niewielkiej ilości oleju (ok. 4-5 minut z jednej strony).










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger