Brązowy ryż smażony z jajkiem, boczkiem i rukolą
Tak przygotowany ryż można potraktować albo jako samodzielny posiłek, albo podać jako dodatek, choćby do drobiu. Jest pyszny!
Składniki:
200 g. brązowego ryżu (waga przed ugotowaniem)
100-120 g. wędzonego boczku w plastrach
1 średniej wielkości cebula
2,3 garści rukoli
1 ząbek czosnku
100 ml. słodkiej śmietanki (może być mleko)
2 jajka
1 łyżka oleju
pół płaskiej łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotuję wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kroję drobniutko boczek i podsmażam go przez kilka minut na łyżce oleju; do podsmażonego dodaję drobno pokrojoną cebulę - smażę pod przykryciem, aż się zeszkli. Wtedy dodaję posiekaną rukolę i ponownie smażę przez kilka minut. Na końcu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
Jajka roztrzepuję ze śmietanką/mlekiem.
Ugotowany ryż odsączam i od razu przekładam na patelnię, wlewam też jajka ze śmietanką/mlekiem. Dosypuję curry. Podsmażam mieszając, aż jajko się zetnie. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
200 g. brązowego ryżu (waga przed ugotowaniem)
100-120 g. wędzonego boczku w plastrach
1 średniej wielkości cebula
2,3 garści rukoli
1 ząbek czosnku
100 ml. słodkiej śmietanki (może być mleko)
2 jajka
1 łyżka oleju
pół płaskiej łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotuję wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kroję drobniutko boczek i podsmażam go przez kilka minut na łyżce oleju; do podsmażonego dodaję drobno pokrojoną cebulę - smażę pod przykryciem, aż się zeszkli. Wtedy dodaję posiekaną rukolę i ponownie smażę przez kilka minut. Na końcu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
Jajka roztrzepuję ze śmietanką/mlekiem.
Ugotowany ryż odsączam i od razu przekładam na patelnię, wlewam też jajka ze śmietanką/mlekiem. Dosypuję curry. Podsmażam mieszając, aż jajko się zetnie. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz