Karkówka w sosie orientalnym
Niezwykle aromatyczne i pełne smaku mięso skąpane w gęstym, cudownym sosie.
Składniki:
5 kotletów z karkówki wieprzowej
1 średnia marchewka
1/4 niewielkiego selera
1 średniej wielkości cebula
1 papryczka chili
5 ziaren ziela angielskiego, utartych w moździerzu
2 łyżki syropu klonowego
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka sosu tabasco
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka startego świeżego imbiru (można zastąpić mielonym, suszonym)
1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 płaskiej łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 lub trochę więcej szklanka wrzątku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety układam na suchej, mocno rozgrzanej patelni i smażę ok 8 minut z jednej strony (musi się mocno zarumienić), a potem, po przewróceniu na drugą, do momentu, aż z patelni zupełnie zniknie woda.
W międzyczasie: obrane marchewkę i selera ścieram na tarce z grubymi oczkami; cebulę kroję w kostkę, siekam drobno papryczkę (usuwam pestki).
Podsmażone mięso zdejmuję na chwilę z patelni, a na nią wrzucam przygotowane warzywa. Smażę, mieszając, 6-7 minut na mocnym ogniu. Następnie zmniejszam ogień, na warzywa wykładam mięso, oprószam je lekko solą. Dodaje pozostałe składniki łącznie z wrzątkiem. Przykrywam patelnię i duszę na niewielkim ogniu do miękkości mięsa.
Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. W 5 łyżkach zimnej wody rozprowadzam mąkę ziemniaczaną, wlewam na patelnię, mieszam i podgrzewam do zgęstnienia sosu. Jeśli widać, że tłuszcz się trochę oddziela, dolewam jeszcze odrobinę wrzątku i mieszam. Posypuję natką pietruszki.
Składniki:
5 kotletów z karkówki wieprzowej
1 średnia marchewka
1/4 niewielkiego selera
1 średniej wielkości cebula
1 papryczka chili
5 ziaren ziela angielskiego, utartych w moździerzu
2 łyżki syropu klonowego
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka sosu tabasco
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka startego świeżego imbiru (można zastąpić mielonym, suszonym)
1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 płaskiej łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 lub trochę więcej szklanka wrzątku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety układam na suchej, mocno rozgrzanej patelni i smażę ok 8 minut z jednej strony (musi się mocno zarumienić), a potem, po przewróceniu na drugą, do momentu, aż z patelni zupełnie zniknie woda.
W międzyczasie: obrane marchewkę i selera ścieram na tarce z grubymi oczkami; cebulę kroję w kostkę, siekam drobno papryczkę (usuwam pestki).
Podsmażone mięso zdejmuję na chwilę z patelni, a na nią wrzucam przygotowane warzywa. Smażę, mieszając, 6-7 minut na mocnym ogniu. Następnie zmniejszam ogień, na warzywa wykładam mięso, oprószam je lekko solą. Dodaje pozostałe składniki łącznie z wrzątkiem. Przykrywam patelnię i duszę na niewielkim ogniu do miękkości mięsa.
Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. W 5 łyżkach zimnej wody rozprowadzam mąkę ziemniaczaną, wlewam na patelnię, mieszam i podgrzewam do zgęstnienia sosu. Jeśli widać, że tłuszcz się trochę oddziela, dolewam jeszcze odrobinę wrzątku i mieszam. Posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz