Szukaj na blogu

Pierogi ziemniaczane z warzywami (smażone)

Pyszne smażone pierogi z farszem z pieczarek, papryki, cebuli, marchewki i kapusty pekińskiej. Smakują rewelacyjnie z maślanką.
Uwaga: te pierogi możesz również upiec w piekarniku!




Składniki na ciasto:
650 g. ziemniaków, ugotowanych 
1 średnie jajko
200 g. mąki pszennej
0,5 płaskiej łyżeczki soli
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
Farsz:
15 małych pieczarek
1 duża cebula
1 mała czerwona papryka
5 cm jasnej części pora
1 średniej wielkości marchewka
1 duży ząbek czosnku
niewielki kawałek kapusty pekińskiej 
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
duża szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju 
Dodatkowo:
maka do podsypywania 
olej do smażenia
Przygotowanie:
Farsz: drobno kroję cebulę i pora; pieczarki kroję w plasterki, a potem na pół, paprykę w małą kostkę; marchewkę ścieram na tarce z grubymi oczkami, kapustę pekińską siekam cienko w paseczki, i dodatkowo je kroję na kawałki. Rozgrzewam olej na patelni, i po kolei: cebulę (smażę do zeszklenia), pieczarki (3-4 minuty), pora i marchewkę (3 minuty), kapustę pekińską i paprykę (3 minuty). Na końcu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą, pieprzem i kuminem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Ciasto: ugotowane ziemniaki (mogą być jeszcze lekko ciepłe) przepuszczam przez praskę albo dokładnie rozgniatam widelcem - przekładam do miski. Dosypuję mąkę, dodaję jajko oraz przyprawy, i szybko zagniatam ciasto (nie należy go długo zagniatać, bo zrobi się rzadkie).
Ciasto rozwałkowuję na dość mocno podsypanej mąką stolnicy na ok. 4 mm, wykrajam duże kółka, nakładam po łyżeczce farszu, i sklejam pierogi. 
Przygotowane pierogi smażę na złoto z obu stron.


















Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger