Makaron z kiełbasą, papryką i cukinią
Tego typu posiłki, sycące i smaczne, dość często ostatnio przygotowuję do pracy. Są tanie, łatwe i szybkie do podgrzania, i wyśmienicie spełniają rolę obiadu.
Składniki:
1 szklanka makaronu w kształcie ryżu
1 niewielka cebula
1 niewielka cukinia
1 mała czerwona papryka
ok. 100 g. dobrej jakości cienkiej kiełbasy
2 łyżki oleju
0,5 szklanki mleka
sporo posiekanej natki pietruszki
0,5 płaskiej łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
kilka łyżek drobno startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (do tej potrawy warto zadbać o to, żeby się nie rozgotował), po czym odcedzam.
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju. Cukinię kroję wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki; kiełbasę na plasterki i dodatkowo na 1 lub 2 części, paprykę w kostkę lub w paseczki. Do podsmażonej cebuli dorzucam kiełbasę, i smażę przez kilka minut, aż się lekko zarumieni. Wtedy dokładam pozostałe składniki: cukinię i paprykę. Smażę pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając kilka razy. Po tym czasie dorzucam na patelnię ugotowany wcześniej makaron, oraz przyprawy: kmin rzymski, czosnek granulowany i mieloną słodką paprykę; wstępnie też doprawiam wszystko solą i pieprzem. Smażę pod przykryciem 5 minut, potem dolewam mleko, dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam ostatecznie do smaku. Przed podaniem posypuję startym parmezanem.
Składniki:
1 szklanka makaronu w kształcie ryżu
1 niewielka cebula
1 niewielka cukinia
1 mała czerwona papryka
ok. 100 g. dobrej jakości cienkiej kiełbasy
2 łyżki oleju
0,5 szklanki mleka
sporo posiekanej natki pietruszki
0,5 płaskiej łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
kilka łyżek drobno startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (do tej potrawy warto zadbać o to, żeby się nie rozgotował), po czym odcedzam.
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju. Cukinię kroję wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki; kiełbasę na plasterki i dodatkowo na 1 lub 2 części, paprykę w kostkę lub w paseczki. Do podsmażonej cebuli dorzucam kiełbasę, i smażę przez kilka minut, aż się lekko zarumieni. Wtedy dokładam pozostałe składniki: cukinię i paprykę. Smażę pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając kilka razy. Po tym czasie dorzucam na patelnię ugotowany wcześniej makaron, oraz przyprawy: kmin rzymski, czosnek granulowany i mieloną słodką paprykę; wstępnie też doprawiam wszystko solą i pieprzem. Smażę pod przykryciem 5 minut, potem dolewam mleko, dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam ostatecznie do smaku. Przed podaniem posypuję startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz