Gulasz meksykański z udek kurczaka
Czterysta gram mięsa to nie za wiele, jednak okazuje się, że taka ilość wystarczy, by przygotować smaczną i sycącą potrawę nawet dla 3 osób! Mięso z udek kurczaka, stosunkowo tłuste, idealnie nadaje się na kotlety czy gulasz. Wykorzystałam je dziś we wspaniałym, pikantnym gulaszu, którym chciałam nawiązać do kuchni meksykańskiej.
Składniki:
400 g mięsa z udek kurczaka
Marynata do mięsa:
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
1 czerwona papryczka chili (bez pestek)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 szklanka wrzątku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos tabasco, ilość wg uznania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso, pokrojone na niewielkie kawałki, marynuję dzień wcześniej w wymieszanych przyprawach.
Następnego dnia rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam zamarynowane mięso i na mocnym ogniu, mieszając, smażę je przez kilka minut.
Składniki:
400 g mięsa z udek kurczaka
Marynata do mięsa:
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
1 czerwona papryczka chili (bez pestek)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 szklanka wrzątku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos tabasco, ilość wg uznania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso, pokrojone na niewielkie kawałki, marynuję dzień wcześniej w wymieszanych przyprawach.
Następnego dnia rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam zamarynowane mięso i na mocnym ogniu, mieszając, smażę je przez kilka minut.
Powinno się zarumienić.
Do podsmażonego mięsa dodaję pokrojone w niewielką kostkę cebule, przykrywam patelnię i na mocnym ogniu smażę 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli.
Następnie dodaję pokrojoną w dość duże kawałki zieloną paprykę i pokrojoną w paseczki papryczkę chili.
Również smażę 3-4 minuty pod pokrywką.
Dodaję 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, drobno posiekany czosnek oraz odsączone: kukurydzę i fasolę, mieszam, smażę (już bez pokrywki!) kolejnych kilka minut.
Dolewam wrzątek, przykrywam patelnię.
Duszę na niewielkim ogniu do miękkości mięsa (ok. 20 minut).
W miseczce mieszam przecier pomidorowy z kilkoma łyżkami zimnej wody oraz mąką ziemniaczaną. Dodaję tę zawiesinę na patelnię, mieszam podgrzewając do zgęstnienia.
Dodaję pozostałą łyżkę natki pietruszki, doprawiam ostatecznie do smaku odrobiną tabasco, solą i pieprzem.
W miseczce mieszam przecier pomidorowy z kilkoma łyżkami zimnej wody oraz mąką ziemniaczaną. Dodaję tę zawiesinę na patelnię, mieszam podgrzewając do zgęstnienia.
Dodaję pozostałą łyżkę natki pietruszki, doprawiam ostatecznie do smaku odrobiną tabasco, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz