Szukaj na blogu

Filet z kurczaka duszony w cebuli

W zasadzie to wszystko już napisałam w tytule - tyle znajduje się w tym daniu: mięso z kurczaka i dużo cebuli, najlepiej jeszcze młodej. Przyprawy to odrobina mąki, sól ziołowa i pieprz, i na koniec warto dodać dosłownie pół łyżeczki masła. Obiad tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi, a efekt jest niewypowiedzianie pyszny.
Uwaga! Tak przygotowany kurczak może być wspaniałą bazą do różnych wariacji smakowych! Możesz dodać ulubione zioła, suszone pomidory i czosnek, słodką mieloną paprykę albo kilka suszonych grzybów - za każdym razem smak Twojego dania będzie inny :)



Składniki (na 2-3 osoby):
0,5 kg fileta z piersi kurczaka
2 spore cebule, najlepiej młode
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
sól ziołowa/sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki masła
Przygotowanie:
Filety kroję tak, by powstały z nich plastry mięsa grube na 1-1,5 cm (przeciągam ostrym nożem wzdłuż fileta). Plastry lekko rozbijam tłuczkiem, oprószam solą ziołową/solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni. Każdy kawałek mięsa delikatnie obtaczam w mące, strzepując jej nadmiar. Mięso smażę na jasnozłoty kolor. W międzyczasie cebule kroję na pół, a potem na bardzo cieniutkie plasterki (jeśli cebula jest młoda, nie trzeba jej obierać). Cebulę dorzucam do podsmażonego mięsa, wszystko jeszcze raz oprószam solą ziołową/solą i pieprzem, mieszam. Przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu duszę 15-20 minut. Cebula powinna zrobić się miękka i szklista. Wtedy dodaję masło i pod pokrywką duszę jeszcze 5 minut. 








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger