Szukaj na blogu

Kotlety z kalafiora z czosnkiem i gałką muszkatołową

Nie może ich zabraknąć w sezonie - są delikatne i pyszne! Cudownie smakują z jogurtem naturalnym lub lekką surówką. 
Jeśli jeszcze ich nie próbowałaś/próbowałeś - zrób je koniecznie.





Składniki (8-10 sztuk):
800 g. ugotowanego kalafiora (bez grubej łodygi)
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku 
3 czubate łyżki bułki tartej 
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Kalafiora siekam jak najdrobniej (można to zrobić w malakserze), przekładam do dużej miski. Obraną cebulę kroję w małą kostkę i na 1 łyżce oleju podsmażam do zeszklenia; przekładam razem z tłuszczem do kalafiora. Dodaję pozostałe składniki: jajko, czosnek, bułkę tartą oraz posiekane zioła, dokładnie mieszam, a potem doprawiam masę do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Formuję nieduże, podłużne kotlety; każdy lekko panieruję w bułce tartej, a potem smażę na złoto z obu stron na średnio rozgrzanym oleju. 






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger