Szukaj na blogu

Filet z kurczaka w sosie z cukinii

To letni, szybki obiad, z wykorzystaniem sezonowych warzyw - cukinia, cebula i pomidorki tworzą pyszny, delikatny sos.



Składniki (2 - 4 osoby):
400-500 g. fileta z piersi kurczaka
1 średnia cebula
1 niewielka cukinia (lub kawałek dużej, tak jak u mnie)
garść pomidorków koktajlowych
3 łyżki oleju
sól ziołowa/sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mięso kroję na podłużne, niewielkie kawałki, i każdy oprószam solą ziołową/solą i pieprzem, a potem mąką. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, układam kawałki kurczaka i podsmażam na złoto. Następnie dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę, przykrywam patelnię i podsmażam przez kilka minut, by cebula się zeszkliła. Cukinię kroję w niewielką kostkę (razem ze skórką, ale jeśli ma duże pestki, te wykrajam) i również dorzucam na patelnię. Pod pokrywką duszę do chwili, aż cukinia się lekko rozpadnie i utworzy sos. Dodaję posiekany czosnek, pomidorki (w całości) i natkę pietruszki, wszystko doprawiam do smaku solą i pieprzem, jeszcze chwilę razem duszę.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger