Wytrawne placki na maślance z cukinią, boczkiem i serem
Mówię Ci, jakie to pyszne placki! Zwłaszcza tuż po zdjęciu z patelni, gdy jednego ugryziesz, i będzie ciągnął się od sera... Smakują dobrze z ketchupem, ale będzie do nich też bardzo pasował sos czosnkowy albo jogurtowy. Zamiast boczku możesz wykorzystać szynkę albo inną wędlinę!
Składniki:
1 mała cukinia
1 mała cebula
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1,5 szklanki maślanki naturalnej
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3-4 cienkie plastry surowego boczku
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 pełne łyżki startego sera (u mnie mozzarella)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję drobniutko, podobnie drobno- plastry boczku. Boczek wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię i podsmażam przez chwilę, by zaczął się wytapiać tłuszcz; wtedy dorzucam cebulę. Smażę razem, mieszając, kilka minut, aż cebula się zeszkli. Odstawiam do przestudzenia.
Do miski wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewam maślankę i wbijam jajko, mieszam ciasto rózgą aż będzie jednolite i gładkie. Wtedy dodaję startą cukinię (ze skórką, na tarce z grubymi oczkami) i wcześniej podsmażone cebulkę z boczkiem. Mieszam, dodaję starty ser i posiekaną natkę, jeszcze raz mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Placki smażę na średnio rozgrzanym tłuszczu (1 placek to pełna łyżka stołowa ciasta) po 3-4 minuty z każdej strony.
Składniki:
1 mała cukinia
1 mała cebula
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1,5 szklanki maślanki naturalnej
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3-4 cienkie plastry surowego boczku
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 pełne łyżki startego sera (u mnie mozzarella)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję drobniutko, podobnie drobno- plastry boczku. Boczek wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię i podsmażam przez chwilę, by zaczął się wytapiać tłuszcz; wtedy dorzucam cebulę. Smażę razem, mieszając, kilka minut, aż cebula się zeszkli. Odstawiam do przestudzenia.
Do miski wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewam maślankę i wbijam jajko, mieszam ciasto rózgą aż będzie jednolite i gładkie. Wtedy dodaję startą cukinię (ze skórką, na tarce z grubymi oczkami) i wcześniej podsmażone cebulkę z boczkiem. Mieszam, dodaję starty ser i posiekaną natkę, jeszcze raz mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Placki smażę na średnio rozgrzanym tłuszczu (1 placek to pełna łyżka stołowa ciasta) po 3-4 minuty z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz