Kalarepa duszona z warzywami i kuskusem (obiad w 15 minut)
Takie posiłki lubię i często zabieram do pracy. To danie jest pyszne i na ciepło, i na zimno. Polecam do wypróbowania! Będziesz zaskoczona/ny, jakie jest pyszne!
Składniki (porcja dla 2 osób):
1 średniej wielkości kalarepa
1 średniej wielkości cebula
2 niewielkie marchewki
pół szklanki kaszy kuskus
1 łyżka oleju
ok. pół szklanki wrzątku
po 2 łyżki drobniutko posiekanego koperku i natki pietruszki
można dodać 1 ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obieram warzywa i kroję je w równej wielkości, niewielką kostkę. Przekładam wszystkie na patelnię lub do niewielkiego garnka, oprószam solą i pieprzem, dolewam olej i 3 łyżki wody. Przykrywam i duszę na dość mocnym ogniu ok. 8 minut, mieszając.Powinny w tym czasie zmięknąć. Wtedy dosypuję kuskus, dodaję posiekane zioła, ewentualnie drobno posiekany czosnek i dolewam pozostałą wodę. Dalej pod przykryciem duszę 5-7 minut. Dodaję jogurt naturalny, doprawiam wszystko ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Składniki (porcja dla 2 osób):
1 średniej wielkości kalarepa
1 średniej wielkości cebula
2 niewielkie marchewki
pół szklanki kaszy kuskus
1 łyżka oleju
ok. pół szklanki wrzątku
po 2 łyżki drobniutko posiekanego koperku i natki pietruszki
można dodać 1 ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obieram warzywa i kroję je w równej wielkości, niewielką kostkę. Przekładam wszystkie na patelnię lub do niewielkiego garnka, oprószam solą i pieprzem, dolewam olej i 3 łyżki wody. Przykrywam i duszę na dość mocnym ogniu ok. 8 minut, mieszając.Powinny w tym czasie zmięknąć. Wtedy dosypuję kuskus, dodaję posiekane zioła, ewentualnie drobno posiekany czosnek i dolewam pozostałą wodę. Dalej pod przykryciem duszę 5-7 minut. Dodaję jogurt naturalny, doprawiam wszystko ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz