Szukaj na blogu

Smażone kluseczki ziemniaczane

Od czasu do czasu pozwalam sobie na taki (niestety mocno kaloryczny) dodatek do obiadu. Tak przygotowane ziemniaki są niezwykle pyszne i odmienią cały posiłek!


Składniki (porcja na 2 osoby):

450 g świeżo ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków (bez skórki, gorących)

1 płaska łyżeczka masła

ok. 20 g (mały trójkącik) serka topnego, np. ziołowgo, albo śmietankowego

2 jajka

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia (warstwa na patelni ok. 1,5 cm)

posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Świeżo ugotowane, gorące ziemniaki duszę widelcem z masłem i serkiem topionym.

Gdy masa stanie się luźniejsza, zmieniam widelem na łyżkę i rozcieram masę żeby była gładka.

Doprawiam ją do smaku solą i pieprzem, można też dodać posiekane zioła, nasiona czarnuszki itd.

Dodaję jajka i dokładnie miezam, do uzyskania jednolitej, zupełnie gładkiego ciasta.

W międzyczasie mocno rozgrzewam olej na patelni - warstwa oleju powinna wynosić ok. 1,5 cm.

Za pomocą dwóch łyżeczek wykładam na olej niewielkie kluski i smażę je na rumiano, przewracając od czasu do czasu.

Olej rzez cały czas smażenia musi mieć wysoką temperaturę.

Usmażone przekładam na chwilę na papier do odsączenia tłuszczu.

Od razu podaję.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger