Kurczak w jogurcie pieczony z warzywami (jednogarnkowe)
Jednogarnkowy obiad - pałki z kurczaka upieczone z soczystymi, wspaniałymi warzywami. Łatwe i pyszne!
Składniki (porcja na 3 osoby):
8 pałek z kurczaka (u mnie 1,2 kg)
150 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Warzywa:
6 średniej wielkości ziemniaków
1 średniej wielkości marchewka
1 średniej wielkości pietruszka
1 średniej wielkości cebula
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie i jogurt.
Dokładnie wszystko mieszam, po czym szczelnie przykrywam miskę i odstawiam mięso na noc do lodówki.
Przed pieczeniem:
Umyte warzywa obieram i kroję na spore kawałki.
Naczynie do pieczenia smaruję olejem.
Wykładam pokrojone warzywa, doprawiam je solą i pieprzem.
Na warzywach rozkładam zamarynowane dzień wcześniej kawałki kurczaka.
Pieczenie:
Przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 60-70 minut.
Po tym czasie zdejmuję przykrycie i piekę wszystko jeszcze 20-30 minut, aż mięso się ładnie zarumieni.
Kurczaka warto raz przewrócić; warto też raz czy dwa polać go sosem z dna naczynia.
Można również na kilka minut włączyć funkcję grilla/rożna, by się ładnie zarumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz