Szukaj na blogu

Kurczak w jogurcie pieczony z warzywami (jednogarnkowe)

Jednogarnkowy obiad - pałki z kurczaka upieczone z soczystymi, wspaniałymi warzywami. Łatwe i pyszne!


Składniki (porcja na 3 osoby):

8 pałek z kurczaka (u mnie 1,2 kg)

150 g jogurtu naturalnego

1,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 

1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego

2 łyżeczki ziół prowansalskich

Warzywa:

6 średniej wielkości ziemniaków

1 średniej wielkości marchewka

1 średniej wielkości pietruszka

1 średniej wielkości cebula

3 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

posiekana natka pietruszki do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

Kawałki kurczaka przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie i jogurt. 

Dokładnie wszystko mieszam, po czym szczelnie przykrywam miskę i odstawiam mięso na noc do lodówki.

Przed pieczeniem:

Umyte warzywa obieram i kroję na spore kawałki.

Naczynie do pieczenia smaruję olejem.

Wykładam pokrojone warzywa, doprawiam je solą i pieprzem.

Na warzywach rozkładam zamarynowane dzień wcześniej kawałki kurczaka.

Pieczenie:

Przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 60-70 minut.

Po tym czasie zdejmuję przykrycie i piekę wszystko jeszcze 20-30 minut, aż mięso się ładnie zarumieni.

Kurczaka warto raz przewrócić; warto też raz czy dwa polać go sosem z dna naczynia.

Można również na kilka minut włączyć funkcję grilla/rożna, by się ładnie zarumienił.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger